• 2310251118
  • Εθνικής Αμύνης 42, κέντρο Θεσσαλονίκης
  • Δευτέρα - Πέμπτη: 16.30 -20.30 | Παρασκευή: 09 -13.00
Αλλεργιογόνοι παράγοντες

Αλλεργία από ακάρεα

Αλλεργία από ακάρεα

Τα ακάρεα  της οικιακής σκόνης

 

Τα ακάρεα δεν είναι ταυτόσημα με τη σκόνη και ιδιαίτερα την οικιακή, ως αιτία πρόκλησης μιας αλλεργικής αντίδρασης. Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί (αόρατοι με γυμνό μάτι) που μεταφέρονται με τα σωματίδια της σκόνης του σπιτιού και προκαλούν αλλεργικές παθήσεις όπως ρινίτιδα, άσθμα, έκζεμα στα άτομα που είναι αλλεργικά στα ακάρεα. Υπολογίζεται, ότι το 5 έως 30% του πληθυσμού παρουσιάζει ευαισθησία στα ακάρεα.

Τα ακάρεα ανήκουν στην οικογένεια των αρθροπόδων και ζουν σε όλα τα σπίτια – ακόμη και τα πιο καθαρά – σε συγκεντρώσεις που εξαρτώνται από τις συνθήκες της θερμοκρασίας και της υγρασίας που επικρατούν στο περιβάλλον του σπιτιού. Η ύπαρξη σκόνης, κάνει πιο εύκολη τη μεταφορά τους στην ατμόσφαιρα.

Τα ακάρεα, ειδικά στα άτομα με αλλεργικό άσθμα, μπορεί να προκαλούν ευαισθησία έως και 85%. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος που είναι ευαισθητοποιημένος σε ακάρεα και έρχεται σε επαφή με ουσίες που παράγονται απ’ αυτά και μεταφέρονται με τα σωματίδια της σκόνης του σπιτιού, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως ρινίτιδα ή και άσθμα ή σε άλλους να επιδεινωθεί  το έκζεμα.  Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με ακάρεα παρουσιάζουν κάποια αλλεργική νόσο, αλλά ούτε και  ότι όσοι έχουν έκζεμα, άσθμα ή ρινίτιδα και ευαισθησία σε ακάρεα, ότι η αιτία των παθήσεών τους είναι τα ακάρεα.

Τα ακάρεα τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και τις τρίχες που φυσιολογικά πέφτουν από τον άνθρωπο. Για την επιβίωση και αναπαραγωγή τους είναι απαραίτητη η τροφή αλλά και κατάλληλες συνθήκες σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας. Οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό τους είναι σχετική υγρασία 75% και θερμοκρασία 25 – 30o C. Ποιο σημαντικό απ’ όλα είναι η σχετική υγρασία που υπάρχει σε ένα χώρο καθώς σε χαμηλότερη υγρασία σύντομα πεθαίνουν. Δημιουργούν τις «φωλιές» τους κυρίως στα στρώματα, στα μαξιλάρια, στους καναπέδες, σε χαλιά, κουρτίνες, χνουδωτά παιχνίδια και οπουδήποτε υπάρχει υγρασία, ζέστη και τροφή.

Ο ρόλος του Αλλεργιολόγου συνίσταται στο να διαπιστώσει μέσω ειδικών δερματικών τεστ, αν τα συμπτώματα σας οφείλονται σε επαφή με τις ουσίες που παράγουν τα ακάρεα.

Εάν διαπιστωθεί έντονη αλλεργική δράση των ακάρεων για την εκδήλωση των αλλεργικών συμπτωμάτων σας, τότε πρέπει να πάρετε μέτρα για τη μείωση του πληθυσμού των ακάρεων στο σπίτι, διότι σύμφωνα με πολλές μελέτες, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων και μείωση της χρήσης φαρμάκων.

 

Μέτρα για τη μείωση των ακάρεων στο σπίτι.

  • Μείωση της σχετικής υγρασίας στο σπίτι σε <50%. Αυτό επιτυγχάνετε με τον καλό αερισμό του σπιτιού και τη χρήση κλιματιστικών.
  • Αποφυγή υλικών που είναι θέσεις για την ανάπτυξη ακάρεων. Αποφύγετε ή αντικαταστήστε μοκέτες, παχιά χαλιά, ταπετσαρίες, κουβέρτες, κ.α.
  • Αποφυγή των χαλιών στο δάπεδο ή αλλιώς τοποθέτηση χαλιών χωρίς μεγάλο πέλος, ή χαλιών με ειδικά αντιαλλεργικά χαρακτηριστικά, τα οποία να σκουπίζετε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα και να αφαιρείτε όταν δεν είναι απολύτως αναγκαία.
  • Καθαρίστε το σπίτι με ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αλλάζετε τακτικά το φίλτρο και τη σακούλα της σκούπας
  • Καλύψτε τα στρώματα και τα μαξιλάρια με ειδικά καλύμματα που υπάρχουν πλέον στο εμπόριο και δεν επιτρέπουν την επαφή με τα ακάρεα.
  • Απομακρύνετε τα γούνινα παιχνίδια από το δωμάτιο των παιδιών ή αν δεν είναι δυνατόν πλύνετε τα στο πλυντήριο δύο φορές την εβδομάδα

Μαρτυρίες ασθενών

Από τους καλύτερους…!!  ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΣΑΙ ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ , ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ.

Θεανώ Μ…..

Γνωρίζω τον κ. Μανίκα από το 2000 όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά η αλλεργική ρινίτιδα και από τότε έχω ακολουθήσει τις συμβουλές του για επιτυχή αντιμετώπιση της όποτε έκανε την επανεμφάνιση της. Αυτή τη φορά η ρινίτιδα εμφανίστηκε πιο έντονα και πρότεινε θεραπεία και παρακολούθηση για να δούμε τι την προκάλεσε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ……………………

Προτείνω ανεπιφύλακτα. Δεν ήμουν σίγουρη αν μέσω ίντερνετ θα μπορούσα να βρω καλό γιατρό. Ευτυχώς βρήκα. Ευχαριστώ πολύ. Φιλικός, συνέπεια στο ραντεβού, έδειξε ενδιαφέρον για την περίπτωση μου. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

ΛΑΖΑΡΟΣ Κ…..

……Τόσο ευγενικό άνθρωπο και επαγγελματία δεν νομίζω πως έχω ξανά γνωρίσει. Έδειξε ενδιαφέρον, με ενημέρωσε σε βάθος για τη διαδικασία της θεραπείας και μου είπε δυο φορές να μη διστάσω να επικοινωνήσω τηλεφωνικά σε περίπτωση που δεν νιώσω άμεσα καλύτερα. Έφυγα και ένιωθα σιγουριά.

Ελευθερία Σ…..

Πολύ αξιόλογος γιατρός, αλλά πάνω απ’ όλα ευγενικός, προσήνης, αναλυτικός, πολύ φιλικός προς τα παιδιά, ευχάριστος και εξυπηρετικός.

Sotirios A

Είναι καταρτισμένος και δείχνει ενδιαφέρον για την εξέλιξη της κατάστασης με συνεχή παρακολούθηση και επικοινωνία. Είμαι πολύ ευχαριστημένη και τον πρότεινα ανεπιφύλακτα.

Αναστάσιος Δ……

Ήταν πολύ πρόθυμος να κατανοήσει το πρόβλημα και να προσφέρει την κατάλληλη λύση!

Ι…… Μαρία

Εξαιρετικός γιατρός. Ασχολήθηκε σε βάθος με το πρόβλημα μου, είναι φιλικός και μου εξήγησε τι έχω και τι πρέπει να κάνω με πολλές λεπτομέρειες. Φαίνεται πως δίνει την αρμόζουσα προσοχή σε κάθε ασθενή.

ELENA I

Ασχολήθηκε με το πρόβλημα μου, έδειξε να έχει εμπειρία για την αντιμετώπιση του. Ήταν ήρεμος και αναλυτικός.

Ευαγγελια Β…….