• 2310251118
  • Εθνικής Αμύνης 42, κέντρο Θεσσαλονίκης
  • Δευτέρα - Πέμπτη: 16.30 -20.30 | Παρασκευή: 09 -13.00

Δερματικές Δοκιμασίες (test)

Επειδή δεν υπάρχει μία “αλλεργία” αλλά πολλές διαφορετικές αλλεργικές παθήσεις, συνεπώς δεν υπάρχει και ένα “ τεστ αλλεργίας” για τη διάγνωση όλων των αλλεργικών παθήσεων.

Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιούμε διαφορετικούς τρόπους για να φτάσουμε στη διάγνωση. Για παράδειγμα, για τις αναπνευστικές αλλεργίες (ρινίτιδα, άσθμα)  κάνουμε αρχικά δερματικές δοκιμασίες και αν χρειασθεί και εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος. Αντιθέτως, για τη φαρμακευτική αλλεργία τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα, καθώς δεν υπάρχουν αξιόπιστα “τεστ” για όλα τα φάρμακα, οπότε ακολουθούμε διαφορετική προσέγγιση για τη διάγνωση.

Με τα αλλεργικά τεστ αναζητούμε την ύπαρξη αλλεργικής ευαισθητοποίησης. Το θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι ο ασθενής έχει ευαισθητοποιηθεί στο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ευαισθητοποίηση αυτή είναι υπεύθυνη και για τα συμπτώματά του. Πρέπει ο ειδικός αλλεργιολόγος να συνεκτιμήσει το ιστορικό, την κλινική εικόνα και το αποτέλεσμα των τεστ για να γίνει σωστή διάγνωση και κατ επέκταση αποτελεσματική θεραπεία.

Δερματικές Δοκιμασίες Αλλεργιών

Η διαδικασία αυτή μόνο εύκολη δεν είναι και απαιτεί γνώση και εμπειρία.

Με τις δερματικές δοκιμασίες (δερματικά τεστ ή skin prick tests) είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος να διαπιστώσουμε την αλλεργική ευαισθητοποίηση.

Οι δερματικές δοκιμασίες έχουν υψηλή ειδικότητα και ευαισθησία και είναι η εξέταση εκλογής για τις αναπνευστικές και τροφικές αλλεργίες. Βέβαια με την προϋπόθεση, να έχουν επιλεγεί τα σωστά αλλεργιογόνα για εξέταση, να γίνουν σωστά τεχνικά και να αξιολογηθούν από έμπειρο γιατρό.