• 2310251118
  • Εθνικής Αμύνης 42, κέντρο Θεσσαλονίκης
  • Δευτέρα - Πέμπτη: 16.30 -20.30 | Παρασκευή: 09 -13.00

Αγγειοοίδημα

Αγγειοοίδημα είναι το εντοπισμένο οίδημα των υποδόριων και υποβλεννογόνιων στιβάδων του δέρματος. Ανεξάρτητα από την αιτία που το προκαλεί εμφανίζεται συνήθως στα χείλη, τα βλέφαρα λιγότερο συχνά στις παλάμες και τα πέλματα και σπανιότερα στη γλώσσα και τη σταφυλή.

Αγγειοοίδημα μπορεί να εμφανισθεί
στα πλαίσια μιας αναφυλακτικής αντίδρασης μαζί με άλλα συμπτώματα αναφυλαξίας. Συνήθως υπάρχει οίδημα στο πρόσωπο (χείλη, βλέφαρα), ενώ η πιο σοβαρή μορφή είναι το οίδημα λάρυγγα που αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς.
Μπορεί να συνυπάρχει με την οξεία ή χρόνια κνίδωση.
Στην περίπτωση αυτή προκαλείται με το ίδιο μηχανισμό όπως και η κνίδωση (απελευθέρωση ισταμίνης), δεν συνοδεύεται όμως από κνησμό και διαρκεί περισσότερο από την κνίδωση, υποχωρεί σε 1-2 ημέρες.
Κληρονομικό και επίκτητο αγγειοοίδημα.
Στη μορφή αυτή η κλινική εμφάνιση είναι ίδια με τις άλλες μορφές αγγειοοιδήματος, όμως το οίδημα μπορεί να εμφανισθεί και σε άλλα σημεία του σώματος ή των εσωτερικών οργάνων (έντερο), διαρκεί πολύ περισσότερο και δεν υποχωρεί με αντιισταμινικά και κορτιζόνη. Αυτό οφείλεται στο διαφορετικό μηχανισμό που το δημιουργεί. Το κληρονομικό αγγειοοίδημα οφείλεται στην έλλειψη του C1inh μιας πρωτεΐνης του πλάσματος η οποία ελέγχει την ενεργοποίηση του συστήματος κινίνης, το μονοπάτι του συμπληρώματος και την πήξη του αίματος. To επίκτητο η έλλειψη C1inh είναι δευτεροπαθής και σχετίζεται συνήθως με αιματολογικές νεοπλασίες. Και σε αυτή την περίπτωση το οίδημα στο λάρυγγα είναι επικίνδυνο για τη ζωή όμως αντιμετωπίζεται διαφορετικά από το οίδημα αλλεργικής αιτιολογίας.

Λόγω της σοβαρότητας του αγγειοοιδήματος, είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση να γίνει η σωστή διάγνωση ώστε ο ασθενής να γνωρίζει ακριβώς τη αιτία και την αντιμετώπιση του.