• 2310251118
  • Εθνικής Αμύνης 42, κέντρο Θεσσαλονίκης
  • Δευτέρα - Πέμπτη: 16.30 -20.30 | Παρασκευή: 09 -13.00

Ανοσοθεραπεία

Οι όροι ανοσοθεραπεία, απευαισθητοποίηση ή ακόμα και εμβόλια για την αλλεργία, είναι ταυτόσημοι και περιγράφουν τη διαδικασία με την οποία χορηγούνται εκχυλίσματα αλλεργιογόνων με ελεγχόμενο, επαναλαμβανόμενο τρόπο, ώστε να επιτευχθεί τελικά μια κατάσταση ανοχής στην οποία ο ασθενής δεν αντιδρά πλέον στο αλλεργιογόνο.

Η ανοσοθεραπεία λοιπόν δεν θεραπεύει μόνο τα συμπτώματα αλλά και την αιτία του προβλήματος της αλλεργίας. Η ανοσοθεραπεία είναι από τις λίγες αιτιολογικές θεραπείες στην Ιατρική.  Η ανοσοθεραπεία δεν είναι μια καινούργια μέθοδος θεραπείας. Ξεκίνησε να χρησιμοποιείται το 1911 και συνεχίζει να είναι δημοφιλής μέθοδος θεραπείας λόγω της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς της.

Υψηλής ποιότητας επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η ανοσοθεραπεία βελτιώνει τα συμπτώματα και περιορίζει σημαντικά τη χρήση φαρμάκων στην αλλεργική ρινίτιδα, στο αλλεργικό άσθμα, την αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ενώ σχεδόν πλήρη ίαση παρατηρείται στην  αλλεργία σε σφήκες και μέλισσες μετά από ανοσοθεραπεία.

Ανοσοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία γίνεται είτε υποδόρια (ένεση κάτω από το δέρμα) είτε υπογλώσσια (σταγόνες ή χάπια κάτω από τη γλώσσα). Είναι γενικά μια μακροχρόνια θεραπεία, διαρκεί 3 με 5 χρόνια, ενώ το καλό της αποτέλεσμα παραμένει για πολλά χρόνια ή και για πάντα.

Δεν είναι βέβαια όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για ανοσοθεραπεία. Για να είναι επιτυχημένη η θεραπεία πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια, να έχει γίνει σωστή διάγνωση και ο ασθενής να είναι συνεπής στη θεραπεία.

Εκτός από την κλασική ανοσοθεραπεία με εκχυλίσματα αλλεργιογόνων τα τελευταία χρόνια γίνεται μια εντατική προσπάθεια για ανοσοθεραπεία της τροφικής αλλεργίας με τη χορήγηση προοδευτικά αυξανόμενων ποσοτήτων της τροφής στην οποία ο ασθενής είναι αλλεργικός.

Πολλές νέες μορφές ανοσοθεραπείας (ανασυνδυασμένα αλλεργιογόνα, πεπτίδια) ή και νέοι τρόποι χορήγησης μελετώνται εντατικά τα τελευταία χρόνια και αναμένονται να χρησιμοποιηθούν στην κλινική πράξη σύντομα.