• 2310251118
  • Εθνικής Αμύνης 42, κέντρο Θεσσαλονίκης
  • Δευτέρα - Πέμπτη: 16.30 -20.30 | Παρασκευή: 09 -13.00

Οξεία και Χρόνια Παραρρινοκολπίτιδα

Οι παραρρίνιοι κόλποι είναι κοιλότητες που σχηματίζονται από τα οστά που περιβάλλουν την μύτη με την οποία επικοινωνούν μέσω στομίων (ρινικός πόρος). Οι παραρρίνιοι κόλποι είναι το γναθιαίο ή ιγμόρειο άντρο, οι ηθμοειδείς κυψέλες, ο μετωπιαίος κι ο σφηνοειδής κόλπος. Η βασική λειτουργία τους είναι η παραγωγή βλέννας και η προστασία των οστών του προσωπικού κρανίου. Η βλέννη που παράγεται στους παραρρίνιους κόλπους περνάει στη μύτη μέσω των ρινικών πόρων. Όταν ο μέσος ρινικός πόρος μπλοκάρει λόγω φλεγμονής-οιδήματος του βλεννογόνου ή λόγω ανατομικής παραλλαγής, έχουμε μειωμένο αερισμό και συσσώρευση των εκκρίσεων στους κόλπους και κατά συνέπεια δημιουργία οξείας ή χρόνιας φλεγμονής.

Οξεία Παραρινοκολπίτιδα

Η οξεία παραρρινοκολπίτιδα, διαρκεί λίγες ημέρες. Εμφανίζεται συνήθως μετα από κοινό κρυολόγημα και οφείλεται στην απόφραξη της μύτης και του ρινικού πόρου. Η βλέννη που συσσωρεύεται στους κόλπους του προσώπου δημιουργεί αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο ή πόνο και αν επιμολυνθεί από μικρόβια έχουμε πυρετό και γενικευμένα συμπτώματα. Αντιμετωπίζεται με αγγειοσυσπαστικά φάρμακα για να ανοίξει η μύτη και να παροχετευτεί η συσσωρευμένη βλέννη και αντιβιοτικά αν έχουμε πυρετό και σημεία μικροβιακής λοίμωξης.

Χρόνια Παραρινοκολπίτιδα

Η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα είναι μια από τις πιο κοινές χρόνιες ιατρικές καταστάσεις, επηρεάζει το 5 -15% του πληθυσμού, με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ασθενούς. Προκαλείται από χρόνια φλεγμονή του βλεννογόνου των παραρρίνιων κόλπων ή και του βλεννογόνου της μύτης (ρινοπαραρρινοκολπίτιδα). Δεν γνωρίζουμε ακριβώς την αιτία που δημιουργείται αυτή η χρόνια φλεγμονή, φαίνεται όμως ότι σημαντικό ρόλο παίζει η μείωση του οξυγόνου μέσα στους κόλπους λόγω απόφραξης του στομίου τους.  Συνήθως έχει χρόνια πορεία με εξάρσεις και περιόδους ύφεσης και συμπτώματα που διαρκούν από μερικές εβδομάδες ή και μήνες. Οι ασθενείς έχουν επίμονη ρινική απόφραξη με παχύρευστη οπισθορρινική καταρροή (βλέννες που κυλούν πίσω από τη μύτη στο φάρυγγα), συχνά ανοσμία και απώλεια γεύσης. Διακρίνουμε δυο μορφές χρόνια παραρρινοκολπίτιδας ανάλογα με αν υπάρχουν ή όχι ρινικοί πολύποδες.

Η θεραπεία της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας είναι ιδιαίτερα δύσκολη, χρησιμοποιούνται κυρίως ρινικά κορτικοειδή ή και κορτιζόνη από το στόμα αν η απόφραξη είναι πολύ έντονη. Αν συνυπάρχουν πολύποδες που εμποδίζουν σημαντικά τη ρινικά αναπνοή πρέπει να γίνει χειρουργική αφαίρεση τους, δυστυχώς όμως οι πολύποδες έχουν όμως την τάση να υποτροπιάζουν. Πολλά υποσχόμενες είναι οι νέες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα ιδιαίτερα αν συνυπάρχει και άσθμα.