• 2310251118
  • Εθνικής Αμύνης 42, κέντρο Θεσσαλονίκης
  • Δευτέρα - Πέμπτη: 16.30 -20.30 | Παρασκευή: 09 -13.00
Άρθρα για την αλλεργία

Οι εποχικές αλλεργίες

Οι εποχικές αλλεργίες

Οι πιο συχνές εποχικές αλλεργίες είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η επιπεφυκίτιδά και το άσθμα. Η αλλεργική ρινίτιδα εκδηλώνεται με τα κλασικά συμπτώματα του «μπουκώματος» της μύτης, την καταρροή (διαυγής σαν νερό), τα συχνά φταρνίσματα, και τη φαγούρα στη μύτη που δυνατό να επεκτείνεται στον ουρανίσκο, το φάρυγγα και τα αυτιά.

Μια αλλεργία, η οποία επηρεάζει σημαντικά κάποιους ενήλικες και παιδιά σε σημείο που δεν μπορούν να εργαστούν ή να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στο σχολείο. Διαρκεί όσο χρόνο υπάρχει στο περιβάλλον το αλλεργιογόνο που είναι υπεύθυνο για την πρόκληση των συμπτωμάτων στο συγκεκριμένο ασθενή. Μια συχνή πηγή αλλεργίας την εποχή της άνοιξης είναι η ελιά, η ανθοφορία της οποίας επηρεάζει, συνήθως κατά τους μήνες Απρίλιο – Μάιο.

Άλλες εποχικές αλλεργίες προκαλούνται από αγριόχορτα ή γρασίδια και μπορεί να κρατήσουν και το καλοκαίρι. Τώρα, αν αυτά τα αλλεργιογόνα επηρεάζουν και τα μάτια με κοκκίνισμα, φαγούρα, δακρύρροια, πρήξιμο βλέφαρων, τότε μιλάμε για αλλεργική ρινο-επιπεφυκίτιδα που προσβάλλει και τη μύτη και τα μάτια.

Σε κάποιους ασθενείς μπορεί η εποχική αλλεργία να επηρεάσει και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και να δημιουργηθούν έτσι τα κλασικά συμπτώματα του άσθματος, που είναι ο βήχας, το σφύριγμα, το αίσθημα βάρους στο στήθος και η δύσπνοια. Μπορούμε όμως να πούμε ότι αυτή την εποχή, λόγω της αυξημένης ανθοφορίας και της ζέστης κυκλοφορούν και πολλά υμενόπτερα οπότε έχουμε και αυξημένα κρούσματα αλλεργικών αντιδράσεων από τσιμπήματα από τα υμενόπτερα, στα οποία περιλαμβάνονται οι μέλισσες και οι σφήκες.

Πως αντιμετωπίζονται οι κλασικές εποχικές αλλεργίες;

  Ανάλογα με την αλλεργική πάθηση δίνεται και η κατάλληλη αγωγή. Πλύσεις με φυσιολογικό ορό στην μύτη, αντιισταμινικά από του στόματος και ενδορινικά κορτιζονούχα σπρέι αποτελούν τον βασικό άξονα αντιμετώπισης της αλλεργικής ρινίτιδας. Για σοβαρές μορφές και πιο ριζική αντιμετώπιση δυνατόν να καταφύγουμε στην ειδική ανοσοθεραπεία.

Στην αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να χορηγηθούν ειδικά οφθαλμικά κολλύρια. Για τον έλεγχο του άσθματος χορηγούνται εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα (εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή και αντιλευκοτριένια) ενώ στις εξάρσεις μπορεί να δοθούν και κορτικοστεροειδή από το στόμα.

Σε ασθενείς με γνώστη από προηγούμενες χρονιές εποχική αλλεργία είναι καλό η θεραπεία να δίνεται 1-2 εβδομάδες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.

Μαρτυρίες ασθενών

Από τους καλύτερους…!!  ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΣΑΙ ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ , ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ.

Θεανώ Μ…..

Γνωρίζω τον κ. Μανίκα από το 2000 όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά η αλλεργική ρινίτιδα και από τότε έχω ακολουθήσει τις συμβουλές του για επιτυχή αντιμετώπιση της όποτε έκανε την επανεμφάνιση της. Αυτή τη φορά η ρινίτιδα εμφανίστηκε πιο έντονα και πρότεινε θεραπεία και παρακολούθηση για να δούμε τι την προκάλεσε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ……………………

Προτείνω ανεπιφύλακτα. Δεν ήμουν σίγουρη αν μέσω ίντερνετ θα μπορούσα να βρω καλό γιατρό. Ευτυχώς βρήκα. Ευχαριστώ πολύ. Φιλικός, συνέπεια στο ραντεβού, έδειξε ενδιαφέρον για την περίπτωση μου. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

ΛΑΖΑΡΟΣ Κ…..

……Τόσο ευγενικό άνθρωπο και επαγγελματία δεν νομίζω πως έχω ξανά γνωρίσει. Έδειξε ενδιαφέρον, με ενημέρωσε σε βάθος για τη διαδικασία της θεραπείας και μου είπε δυο φορές να μη διστάσω να επικοινωνήσω τηλεφωνικά σε περίπτωση που δεν νιώσω άμεσα καλύτερα. Έφυγα και ένιωθα σιγουριά.

Ελευθερία Σ…..

Πολύ αξιόλογος γιατρός, αλλά πάνω απ’ όλα ευγενικός, προσήνης, αναλυτικός, πολύ φιλικός προς τα παιδιά, ευχάριστος και εξυπηρετικός.

Sotirios A

Είναι καταρτισμένος και δείχνει ενδιαφέρον για την εξέλιξη της κατάστασης με συνεχή παρακολούθηση και επικοινωνία. Είμαι πολύ ευχαριστημένη και τον πρότεινα ανεπιφύλακτα.

Αναστάσιος Δ……

Ήταν πολύ πρόθυμος να κατανοήσει το πρόβλημα και να προσφέρει την κατάλληλη λύση!

Ι…… Μαρία

Εξαιρετικός γιατρός. Ασχολήθηκε σε βάθος με το πρόβλημα μου, είναι φιλικός και μου εξήγησε τι έχω και τι πρέπει να κάνω με πολλές λεπτομέρειες. Φαίνεται πως δίνει την αρμόζουσα προσοχή σε κάθε ασθενή.

ELENA I

Ασχολήθηκε με το πρόβλημα μου, έδειξε να έχει εμπειρία για την αντιμετώπιση του. Ήταν ήρεμος και αναλυτικός.

Ευαγγελια Β…….