• 2310251118
  • Εθνικής Αμύνης 42, κέντρο Θεσσαλονίκης
  • Δευτέρα - Πέμπτη: 16.30 -20.30 | Παρασκευή: 09 -13.00
Άρθρα για την αλλεργία

Η φυσιολογική λειτουργία της ρινικής αναπνοής

Η φυσιολογική λειτουργία της ρινικής αναπνοής

Η φυσιολογική λειτουργία της μύτης και η σημασία της ρινικής αναπνοής

Οι κύριες λειτουργίες της μύτης είναι η αναπνοή και η όσφρηση. Σε κανονικές συνθήκες η αναπνοή πραγματοποιείται μέσω της μύτης κι όχι μέσω του στόματος. Σε κατάσταση ηρεμίας κάθε λεπτό περνούν από την μύτη μας 6 λίτρα αέρα. Ο αέρας που εισπνέουμε έχει διαφορετική θερμοκρασία και υγρασία από το εσωτερικό του οργανισμού, επιπλέον περιέχει εκατομμύρια ουσίες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για τον πνεύμονα και δεν πρέπει να φτάσουν εκεί.  Έτσι η φυσιολογική αποστολή της μύτης είναι η θέρμανση, η εφύγρανση και το φιλτράρισμα του εισπνεόμενου αέρα.

Η θέρμανση του εισπνεόμενου αέρα είναι πολύ σημαντική, του δίνει σταθερή θερμοκρασία 32-35οC, κι έτσι υπάρχει σταθερή φυσιολογική θερμοκρασία και στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Παρομοίως γίνεται και με την εφύγρανση του αέρα. Η θέρμανση κι η εφύγρανση γίνονται χάρη στο πλούσιο αγγειακό δίκτυο των ρινικών κογχών και την μεγάλη επιφάνεια του ρινικού βλεννογόνου. Οι ρινικές κόγχες είναι φυσιολογικοί σχηματισμοί που βρίσκονται σε κάθε πλάγιο τοίχωμα του εσωτερικού της μύτης. Σχηματίζονται από πλούσιο σε αγγεία ιστό με πολλούς αδένες. Το μέγεθος τους, ιδίως των κάτω ρινικών κογχών, αυξομειώνεται φυσιολογικά σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία). Η λειτουργία αυτή φυσικά δεν γίνεται με τη θέλησή και ρυθμίζεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Το φιλτράρισμα του εισπνεόμενου αέρα από μικροσωματίδια, μικρόβια, ιούς, σκόνη κλπ. είναι επίσης πολύ σημαντική λειτουργία της μύτης. Επιτυγχάνεται με το παχύρρευστο στρώμα βλέννης που καλύπτει τον ρινικό βλεννογόνο και το οποίο με την ενέργεια των κροσσών (μικροσκοπικά τριχίδια που επενδύουν εσωτερικά τη μύτη). Η βλέννη παγιδεύει τη σκόνη και τα παθογόνα, και με την κίνηση των κροσσών  μεταφέρονται στο φάρυγγα.  Με αυτή τη μηχανική απομάκρυνση των παθογόνων και με τη δράση των κυττάρων του τοπικού ανοσολογικού συστήματος, η μύτη μας είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού.

Από όλα αυτά μπορεί κάποιος να καταλάβει πόσο σημαντική είναι η ρινική αναπνοή. Όταν η αναπνοή γίνεται από το στόμα και όχι από τη μύτη κι ο αέρας δεν υφίσταται την διαδικασία του κλιματισμού και του καθαρισμού, τότε δημιουργούνται συνθήκες κατάλληλες για φαρυγγίτιδες, στοματίτιδες, λαρυγγοτραχειίτιδες και τραχειοβρογχίτιδες.

 Δείτε  αναλυτικές πληροφορίες για την οξεία και την χρόνια ρινίτιδα

Μαρτυρίες ασθενών

Από τους καλύτερους…!!  ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΣΑΙ ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ , ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ.

Θεανώ Μ…..

Γνωρίζω τον κ. Μανίκα από το 2000 όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά η αλλεργική ρινίτιδα και από τότε έχω ακολουθήσει τις συμβουλές του για επιτυχή αντιμετώπιση της όποτε έκανε την επανεμφάνιση της. Αυτή τη φορά η ρινίτιδα εμφανίστηκε πιο έντονα και πρότεινε θεραπεία και παρακολούθηση για να δούμε τι την προκάλεσε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ……………………

Προτείνω ανεπιφύλακτα. Δεν ήμουν σίγουρη αν μέσω ίντερνετ θα μπορούσα να βρω καλό γιατρό. Ευτυχώς βρήκα. Ευχαριστώ πολύ. Φιλικός, συνέπεια στο ραντεβού, έδειξε ενδιαφέρον για την περίπτωση μου. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

ΛΑΖΑΡΟΣ Κ…..

……Τόσο ευγενικό άνθρωπο και επαγγελματία δεν νομίζω πως έχω ξανά γνωρίσει. Έδειξε ενδιαφέρον, με ενημέρωσε σε βάθος για τη διαδικασία της θεραπείας και μου είπε δυο φορές να μη διστάσω να επικοινωνήσω τηλεφωνικά σε περίπτωση που δεν νιώσω άμεσα καλύτερα. Έφυγα και ένιωθα σιγουριά.

Ελευθερία Σ…..

Πολύ αξιόλογος γιατρός, αλλά πάνω απ’ όλα ευγενικός, προσήνης, αναλυτικός, πολύ φιλικός προς τα παιδιά, ευχάριστος και εξυπηρετικός.

Sotirios A

Είναι καταρτισμένος και δείχνει ενδιαφέρον για την εξέλιξη της κατάστασης με συνεχή παρακολούθηση και επικοινωνία. Είμαι πολύ ευχαριστημένη και τον πρότεινα ανεπιφύλακτα.

Αναστάσιος Δ……

Ήταν πολύ πρόθυμος να κατανοήσει το πρόβλημα και να προσφέρει την κατάλληλη λύση!

Ι…… Μαρία

Εξαιρετικός γιατρός. Ασχολήθηκε σε βάθος με το πρόβλημα μου, είναι φιλικός και μου εξήγησε τι έχω και τι πρέπει να κάνω με πολλές λεπτομέρειες. Φαίνεται πως δίνει την αρμόζουσα προσοχή σε κάθε ασθενή.

ELENA I

Ασχολήθηκε με το πρόβλημα μου, έδειξε να έχει εμπειρία για την αντιμετώπιση του. Ήταν ήρεμος και αναλυτικός.

Ευαγγελια Β…….